Chcete se dovědět víc o produktech, které nabízíme? Sledujte nás na sociálních sítích :-) Najdete nás na Instagramu a na Facebooku. Váš VitalMed.cz

Lógr z kávy a domácí kosmetika

Lógr z kávy jako okyselovač půdy a univerzální ochrana proti broukům a mravencům – takto si já pamatuji využití tohoto kuchyňského odpadu. Jako malá holka jsem koukala babičce pod ruky, co to tam do toho truhlíku s muškáty sype. Tehdy mě opravdu vůbec nenapadlo, že si tento element také oblíbím, nikoliv však v zahrádce, ale ve své kosmetické výbavě.

 Proti celulitidě

předchozím článku jsem se svěřila se svým receptem na kávový peeling proti celulitidě. Nemám-li doma pomletou kávu, používám právě odpad z kávovaru. Výsledky jsou opravdu vidět :-).

 Univerzální peeling

Kombinace s jemným pleťovým olejem, zejména olivovým a mandlovým, je vhodná pro pleťový peeling na citlivou a suchou pokožku. Kávová zrníčka jemnou masáží pomáhají odstranit suché odumřelé buňky, a navíc, obsažený kofein přispívá ke zpevnění a vypnutí pleti. Proto, je-li Vaše pleť zralá nebo unavená, je kávový peeling jednou z těch správných variant pro Vás. Stejným způsobem lze využít peeling i na jemnou pokožku suchých rtů, které budou navíc po masáži prokrvenější a barevnější.

Kávový peeling, jen tak, bez příměsí, se hodí i na suché ruce. Pokožka je po něm jemná, vypnutá, a navíc, pěkně voní. S pár kapkami čajovníkového oleje je takovýto peeling vhodný na chodidla, kde kromě odstranění suché pokožky působí i jako dobrá prevence kožních problémů majících původ v mikrobiálních infekcích.

 Pleťová maska

Peeling na pleť s kávovými zrníčky může současně plnit i funkci masky. Není-li Vám příjemný ten pocit s částečkami na obličeji nebo nesnášíte-li dobře peeling díky citlivé pleti, je lepší si masku vytvořit jako samostatný přípravek. K tomuto účelu je vhodný kávový olej. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Smíchejte oblíbený pleťový olej v poměru 3:1 se suchým kávovým lógrem a nechejte v uzavřené, samozřejmě, tmavé, nádobě 3-4 týdny macerovat. Kvalitnější maceraci napomůžete pravidelným protřepáváním. Po uplynutí zmíněné doby tento macerát přefiltrujte přes gázu nebo plátno a hotový kávový olej, opět v tmavé nádobce, skladujte při pokojové teplotě.

Dodání pružnosti a vitality pleti nejsou jediné účinky, které se kofeinu z lógru připisují. Je hojně využíván jako podpůrný prostředek v boji proti kruhům pod očima. Zpevnění a vypnutí pokožky a eliminace otoků - to jsou účinky, které od takovéto masky můžete očekávat.

 Vlasová maska

Jak je známo, kofein je pro mnohé životabudičem. Má podpořit růst a vitalitu vlasů. Kofein je součástí řady přípravků, které slibují zlepšení stavu unavených a prořídlých vlasů. Takže to dává smysl. Masírovat hlavu kávou snad není nezbytné. Možná je lepší si lógr přisypat do konvenční masky na vlasy, nechat chvíli působit a opláchnout.

 Aromatická přísada

Pro mě hlavně do mýdla…

Sama doma mýdlo nevyrábím. Ráda si ho ale nakupuji od výrobců, kteří přinášejí spoustu tvořivých nápadů. Nápadů, jak z jednoduchého kousku, který slouží poměrně jednotvárnému účinku, vyrobit něco, co pozitivně působí na několik našich smyslů, a dokonce, na celkovou náladu. Vůně kávy je má oblíbená. Když se mi ráno opravdu nechce naladit se do pracovní nálady nebo se naopak chci po dlouhém dni zrelaxovat, mýdlo s kávovou příměsí je tady pro mě. Já totiž věřím, že vůně dokáže být kouzelná. Takže, pokud patříte k členům populární mýdlové manufaktury, mýdla s kávovým lógrem mohou také být jedny z Vašich oblíbených.

 

Anebo se inspirujete někde o pár řádků výš :).