Chcete se dovědět víc o produktech, které nabízíme? Sledujte nás na sociálních sítích :-) Najdete nás na Instagramu a na Facebooku. Váš VitalMed.cz

Antický vavřínový olej

Blahodárné a širokospektrální účinky a historie sahající až do antických dob – to je jen několik charakteristik přírodní ingredience, kterou oprávněně někdy označují jako zelené zlato. Olej plodů Vavřínu vznešeného (Laurus nobilis) je spojován s výrobou vůbec prvních kosmetických přípravků, a pro své výjimečné účinky na pokožku je milován již po tisíciletí.

 Vlastnosti vavřínového oleje

Vavřínový olej vyniká specifickou vůní, jejíž intenzita se odvíjí od použité koncentrace v přípravku. Vůně samotná je intenzivní již v nízkých koncentracích, někomu možná chvíli trvá, než si na její specifičnost zvykne. A to je jedním z předpokladů přirozeného repelentního účinku vavřínového oleje. Nevoní totiž komárům a vším (ale nám lidem rozhodně nesmrdí ;-)).

Vavřínový olej je součástí přípravků na atopickou a ekzematickou pokožku nebo mastnou pokožku se sklony k akné, kde je využíván zejména pro antibakteriální a regenerační účinek. Kyselina olejová, která je jeho hlavní složkou vyživuje a zjemňuje pokožku, zabraňuje jejímu vysušování, a jako výborný antioxidant napomáhá také ochraně před nepříznivými vlivy prostředí a rozjasňuje pleť. Pomáhá zklidňovat opruzenou pokožku a působí i proti vysušování pokožky hlavy a výborně pečuje o poškozené a namáhané vlasy.

 Aleppské mýdlo a jeho tradice

Těžko hledám tradičnější kosmetický přípravek než je aleppské mýdlo – mýdlo, které aleppští mýdláři z vavřínového a olivového oleje vyrábí již několik tisíciletí a jehož blahodárným účinkům se těší stovky generací.

Tradiční receptura aleppského mýdla je zachovávána i po tisíciletích. Základní mýdlová hmota je připravována zmýdelněním olejů hydroxidem sodným a vzniklá směs je následně vylita do nádob nebo na podlahu, kde je ponechána ztuhnout. Následně, a to až po několika měsících sušení na vzduchu jsou vykrajovány cílové mýdlové krychličky – na povrchu pískově zlatavé a uvnitř jemně zelené.

Poznatky o účincích vavřínového mýdla pronikly do Evropy, kam se brzy začalo dovážet a tradiční lázně na Blízkém východě již nebyly jediným místem, kde se lidé mohli oddávat jeho působení. Aleppské mýdlo stojí dokonce i za inspirací pro výrobu tradičního marseillského mýdla.

 Na závěr

Ručně vyrobené, extra jemné a 100% přírodní aleppské mýdlo je neskutečně univerzální. Vyzkoušeli jsme Tierra Verde Aleppské mýdlo pro problematickou pokožku a s jeho účinkem jsme také neskutečně spokojení. Není to sice mýdlo z parfumérky s vůní od celebrit, ale účinky jsou o to příjemnější.