Chcete se dovědět víc o produktech, které nabízíme? Sledujte nás na sociálních sítích :-) Najdete nás na Instagramu a na Facebooku. Váš VitalMed.cz

Kokosový olej – všestranný, voňavý, dokonalý

Za posledních pár let se kokosový olej stal fenoménem. Tato oblíbená ingredience si získala pozornost jak v oblasti přírodní kosmetiky, tak v oblasti moderní gastronomie. Jako univerzální a velice kvalitní rostlinný tuk má kokosový olej své místo v tabulkách ingrediencí širokého spektra kosmetických přípravků. Tuhý a bílé barvy je při teplotách do 25 ˚C, při vyšších teplotách se mění na opaleskující až průhlednou nažloutlou kapalinu olejové konzistence. Kromě typické kokosové vůně, kterou ale nutně nemusí mít (některým lidem, i když nevím proč, vůně kokosu vadí) má několik blahodárných účinků, kterým se věnuji v tomto článku.

Kokosový olej na pleť

Krémy, pleťové masky nebo balzámy na rty s kokosovým olejem pokožku nejen zvláčňují, ale také do hloubky hydratují. Kokosový olej se velmi rychle vstřebává, proto na pleti dlouho nezanechává mastný film. Jako olejová složka odličovacího přípravku poslouží dobře pro odstranění voděodolného make-upu. Pleť zanechává hebkou, zvláčněnou a pružnou, a zároveň jemně pečuje o citlivé oční okolí. Kokosový olej je oblíbenou ingrediencí i v přírodních mýdlech, kde ve formě tenzidu zajišťuje, kromě výše zmíněných účinků, také pěnivé vlastnosti mýdla.

Kokosový olej na vlasy a nehty

Zejména roztřepené konečky namáhaných vlasů ocení regenerační účinek, který mastné kyseliny, obsažené v kokosovém oleji, nabízejí. Kokosový olej můžete použít samostatně nebo jej smíchat s běžně používaným kondicionérem nebo maskou na vlasy. Je ale potřeba vyzkoušet správnou míru, aby vlasy po umytí nepůsobily mastným dojmem. Máte-li problém, jako já, s elektrizujícími vlasy, vyřeší jej malé množství kokosového oleje, který si necháte rozpustit v dlaních a velice jemně vetřete do délek.

Kokosový olej na nehty

Čistý kokosový olej je vhodným pomocníkem v boji proti lámavým a suchým nehtům a vysušené nehtové kůžičce. Stačí používat pár dní na noc a tento problém je možné výrazně zmírnit.

Kokosový olej a ústní hygiena

Málokdo ví, že tento rostlinný olej má také významné antibakteriální účinky. Pravidelné čištění zubů přípravky s obsahem kokosového oleje může přispívat k prevenci vzniku zánětů dásní, a může pomoct k zabránění tvorby aftů v ústní dutině.

 

A můj tip na závěr?

U nás doma je sklenička s kokosovým olejem v lednici nepřetržitě. Léta kokosový olej používám na přípravu, mnohým dobře známého, kávového peelingu. Drobná pomletá zrnka kávy vmíchám v poměru 1:3 do změklé olejové hmoty a několik týdnů používám po koupeli k masáži problematických partií se zvýšenými sklony k celulitidě. Pokožka je po kávovém peelingu jemná, pružná, hydratovaná, zbavená odumřelých buněk a po pravidelném používání je viditelně pevnější. V létě si často vyrábím také cukrový peeling. Ten připravuji těsně před použitím smícháním 1 lžíce hnědého cukru s jednou lžící kokosového oleje. Cukrový peeling používám na masáž T-zóny a dekoltu. V neposlední řadě jsem si oblíbila masáž chodidel a krční páteře kokosovým olejem s kapkou levandulového esenciálního oleje pro uvolnění a relaxaci. Takto si pomáhám při migréně a v období, kdy mám problém s usínáním.

Chcete-li tyto jednoduché domácí recepty z dostupných surovin vyzkoušet, určitě neváhejte.