Chcete se dovědět víc o produktech, které nabízíme? Sledujte nás na sociálních sítích :-) Najdete nás na Instagramu a na Facebooku. Váš VitalMed.cz

Epsomská sůl nad zlato

I když Maruška měla na mysli chlorid sodný, neboli kuchyňskou sůl, epsomská sůl je již po staletí známým využívaným přírodním bohatstvím. Jedná se o krystalky síranu hořečnatého, které své pojmenování dostaly podle velkého naleziště v anglickém hrabství Epsom.  Na první pohled není ničím unikátní, no synonymum jejího pojmenování ,,hořká sůl“ napovídá o hořké chuti, která je pro ní příznačná.

 Využití epsomské soli

 Koupel

O epsomské soli je známá dlouholetá tradice využití v léčebných a relaxačních koupelích. Jako významný zdroj hořčíku, který se během koupele absorbuje do krevního oběhu, napomáhá zmírnit svalovou únavu a křeče nejen po fyzickém výkonu, zmírňuje otoky, psychickou únavu a přispívá k urychlení hojení pohmožděnin, poranění, popálenin a modřin. Je oblíbenou ingrediencí lázní pro unavené a oteklé nohy, dokonce pomáhá při léčbě kožních plísňových onemocnění. Dávkování soli jsou 3-4 polévkové lžíce do vany s teplou vodou, a úměrné množství do lázně o menším objemu. Koupel by neměla být delší než 15-25 minut.

 Peeling

Podobně jako sůl z mrtvého moře nebo marocký jíl, i epsomská sůl je oblíbenou ingrediencí používanou k přípravě peelingových přípravků. Smíchaná s několika lžícemi kokosového nebo pleťového oleje je vhodným pomocníkem pro obroušení odumřelé kůže a vyhlazení pokožky.

 Obklad

Štípance od komárů nebo jiného bodavého hmyzu, který nám každý rok znepříjemňuje letní dny, dokážou pěkně potrápit. Pro zmírnění svědění, začervenání a pálení stačí obklad s koncentrovaným roztokem epsomské soli, který připravíte smícháním 1 polévkové lžíce s 2 dcl vody. 

 Domácnost a zahrada

Jako přirozený zdroj hořčíku je epsomská sůl ekologickým hnojivem, který lze použít na trávník nebo pokojové rostlinky. Roztokem připraveným z 5 polévkových lžic na 10 l vody lze pokropit trávník nebo solí jednoduše jednou za čas ,,posolit“ povrch půdy. Pasta ze soli je také ekologickým čistícím prostředkem na keramické povrchy a dlaždičky. Pozor ale na bílé stopy, kterých je potřeba se zbavit důkladným opláchnutím.

 Tip na závěr

Pro mě jako milovníka koupání je relaxační koupel při svíčkách znakem ideálního večera. Anaé by Ecodis Epsomskou sůl kombinuji s několika kapkami éterického oleje, a to dle nálady nebo účinku, který zrovna potřebuji. Jedničkou je pro mě levandulový, jehož aroma je příjemně uvolňující. Citrusové vůně mi pomáhají zmírnit bolest hlavy a mají povzbuzující účinek při celkové únavě a špatné náladě. V létě přidávám do vlažné koupele mátovou silici, která mi pomůže se trochu zchladit v horkých dnech. No a zážitek z koupele ráda podpořím bylinkami, které v mých směsích do koupele také nechybí.

Stojí za to to doma vyzkoušet :-).